راه اندازی کلینیک های اخلاق و حقوق شهروندی با همکاری روحانیون مساجد

محمود عباسیوبسایت تخصصی مددکاری اجتماعی ۲۰۱۵ : معاون حقوق بشر وزیر دادگستری دولت یازدهم در ابتدای کار خود دست به راه اندازی کلینیک های حقوق شهروندی در سراسر کشور زده که در این پروژه به همکاری و همراهی نهادهای مختلف نیازمند است.
از جمله این نهادها ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد سراسر کشور است که می تواند معاونت حقوق بشر وزارت دادگستری را در کارآمدتر کردن کلینیک های حقوق شهروندی با به کارگیری روحانیون مساجد همراهی کند.
به همین منظور هفته گذشته بین این دو نهاد تفاهم نامه همکاری در زمینه حقوق شهروندی به امضا رسید که در همین رابطه خبرگزاری شبستان به گفت و گو با محمود عباسی معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری پرداخته تا از ابعاد مختلف همکاری این معاونت و ستاد عالی کانون های مساجد با خبر شویم. متن گفت و گوی خبرنگار حقوقی – قضایی شبستان با وی به شرح زیر است:

معاونت حقوق بشر وزارت دادگستری با چه هدفی راه اندازی شد؟

موضوع حقوق بشر و حقوق شهروندی یکی از شعارهای محوری آقای دکتر روحانی رییس دولت تدبیر و امید بوده که در این زمینه معاونت حقوق بشر و امور بین الملل وزارت دادگستری به عنوان پایگاهی برای تعیین خط مشی و سیاستگذاری و برنامه ریزی به منظور آموزش حقوق بشر و حقوق شهروندی، نظارت بر اجرای حقوق بشر و پایش حقوق بشر در قوه مجریه و بستر اجتماع شکل گرفت.
البته ما در قوه قضائیه ستاد حقوق بشر داریم که سال هاست کار می کند اما برای نخستین بار در دولت تدبیر و امید، معاونت حقوق بشر در وزارت دادگستری ایجاد شده که به منظور بسط و گسترش حقوق بشر وحقوق شهروندی در بستر اجتماع و دستگاه های اجرایی فعالیت می کند.
در دستگاه های اجرایی با همکاری وزارت خانه ها این موضوع را پیگیری می کنیم و در بستر اجتماع با کمک نهادهای اجتماعی تلاش می کنیم اهدافمان را تحقق بخشیم.

ارتباط اقدامات شما با منشور حقوق شهروندی که دولت یازدهم وعده آن را داده، چیست؟

اولین اقدام دولت یازدهم در زمینه حقوق شهروندی تدوین منشور حقوق شهروندی بود که رئیس جمهور بلافاصله پس از تکیه زدن بر کرسی ریاست جمهوری دستور آن را صادر کردند منشور حقوق شهروندی هم در حال حاضر تدوین شده و آماده ابلاغ و رونمایی است.
و تشکیل معاونت حقوق بشر وزارت دادگستری را می توان در راستای همان وعده های رسیدگی به حقوق شهروندی دولت تلقی کرد.

خب، در زمینه حقوق شهروندی چه برنامه ای را طراحی کرده اید؟

یکی از برنامه های این معاونت راه اندازی کلینیک های حقوق شهروندی در سراسر کشور با همکاری نهادهای اجتماعی است که تلاش می شود تا در سرای محلات، مرکزی به نام کلینیک های حقوق شهروندی متشکل از یک مشاورحقوقی، یک مشاور روانشناختی و یک مددکار اجتماعی راه اندازی شود تا بتواند به بخشی از مشکلات و نیازهای شهروندان پاسخ دهد.
همچنین با همکاری شوراهای اسلامی شهر و شهرداری ها، کمیته حقوق شهروندی متشکل از ۵ نفر از نمایندگان معاونت حقوق بشر وزارت دادگستری، شورای اسلامی شهر، شهرداری، کانون وکلا تشکیل می شود تا به تبیین موضوعات و نیازهای حقوق بشری و اخلاق و حقوق شهروندی مربوط به آن نهاد بپردازند.

نقش ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد در همکاری با معاونت شما چیست؟

یکی از عرصه های بسیار تاثیر گذار اجتماعی که باید بیش از پیش در کانون های فرهنگی هنری مساجد مورد توجه قرار گیرد توجه به حقوق شهروندی است.حقوق شهروندی همان موازین حقوق بشر در قلمرو جغرافیایی یک کشور است که مورد حمایت قانون گذار قرار می گیرد.
آموزه های حقوقی اسلامی مملو از ارزش های حقوق بشری و حقوق شهروندی است. هم در قرآن کریم هم در روایات و هم تاکیداتی که در حوزه های مختلف از بزرگان دینی داریم دلالت بر این موضوع می کند.
متاسفانه علی رغم اختصاص یک فصل از قانون اساسی به حقوق ملت و هم در قانون برنامه های توسعه و قانون خاصی که راجع به حقوق شهروندی داریم و هم آئین نامه اجرایی آن و سایرقوانین و مقررات که در جای جای آن به موازین حقوق شهروندی توجه شده است تا کنون اقدام چندانی در خصوص حقوق شهروندی در کشور ما صورت نگرفته است.
با توجه به اهمیت حقوق شهروندی لازم است به صورت هدفمند، نظام مند و سیستماتیک به این موضوع توجه شود. در بستر اجتماع هم یکی از نهادهایی که می تواند اهداف ما را پیگیری کند سازمان های مسجد نهاد است .
نقش رهبران دینی و وعاظ و روحانیون در آموزش اخلاق شهروندی و حقوق شهروندی بسیار برجسته است.
پرداختن به حقوق شهروندی با نگاه دینی و مساجد گامی بسیار اثر بخش در اجتماع خواهد بود و کمیته اخلاق و حقوق شهروندی که قرار است در ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد راه اندازی شود نقش راهبری، تعیین خط مشی و برنامه ریزی، آموزش و نظارت بر اجرای آن را در مساجد برعهده دارد.
مساجد پایگاه اجتماعی جامعه ماست. ما در هر زمینه ای که مسائل مردم را به خودشان و مساجد سپرده ایم شاهد موفقیت بوده ایم . مساجد پایگاه تائید و تحکیم انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است و در این عرصه ها هم با بهره گیری از آن ظرفیت عظیم می توانیم به یک حرکت جهادی در جامعه دست یابیم.
کلینیک های حقوق شهروندی یا همان سازمان های مسجد نهاد وظیفه آموزش، ارایه مشاوره حقوقی، مشاوره روانشناختی، مددکاری و معاضدت حقوقی شهروندان را بر عهده دارند و اگرچه پایه و اساس این کلینیک ها را یک مشاورحقوقی، یک مشاور روانشناختی و یک مددکار اجتماعی تشکیل می دهند اما ما در مراکزی که با کمک مساجد راه اندازی می کنیم حضور روحانیون را فرصت مغتنمی می دانیم که ما را در رسیدن به اهداف مان در این زمینه همراهی خواهند کرد.

پیش از ستاد عالی کانون های مساجد با چه نهادهای اجتماعی و اجرایی دیگری در این زمینه تفاهم نامه امضا کرده اید؟

پیش از این با سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت علوم، سازمان سینمایی و شورای عالی استان ها تفاهم نامه هایی را به امضا رسانده ایم که البته جایگاه ویژه ستاد عالی کانون های مساجد در راه اندازی کلینیک های اخلاق و حقوق شهروندی با سایر نهادها متفاوت است. و انتظار داریم که با حضور روحانیون و جوانان عضو کانون های فرهنگی هنری مساجد تحولی بزرگ صورت پذیرد.

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا